Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

Thursday, 13 June 2013

DIY 1: Goodie Bag

Assalamualaikum...

Pada tanggal 08062013 saya telah bertunang deangan encik tunangan.Alhamdulillah..
masa yang diberi oleh emak memamng menyesakkan napas!2 weeks for all!mana mungkin.Saya da la anak sulung.arrange it by myself? the first things that i think is goodie bag. Walaupun benda nie bukan la wajib, tapi seriously saya nak la my guests happy sebab datang.
Oke jo0m semak apa ada dalam Goodie bag cik IERA...
 So saya pun selak la majalah, en google..then macam berkenan dengan idea SAPU TANGAN yang di buat cupcake! oke

NOMBOR 1
Nie la cupcake saya yang mantap tu!So saya nak kongsi cara -cara buat..Jimat tau!

Bahan-bahan:
Sapu tangan
Riben
Jarum Peniti
Bekas Cupcake

Sapu tangan biasa tu lipat segitiga.
sumber gambar:en google
then gulung je .Masuk dalam bekas cupcake tu .Jangan lupa selitkan jarum peniti kat tepi dia. takut terburai. Da siap..


Owh..the resons why i need ribbon is to make the cupcake with two colour. Sebenarnya boleh je guna dua sapu tangan.tapi saya  kan  penjimat, and the other reason is kalau letak dua sapu tangan tak muat bekas.Otherwise kalau anda beli saputangan yang nipis.


Jom kita kira kos pulak!

Sapu tangan= RM 0.30
Riben          =RM 0.05
jarum Peniti=RM0.01
Bekas Cupcake= RM0.10

Total          =RM 0.37 sahaja!!!

so saya buat tok 100 guest baru RM37 sahaja!Jimat bukan.
Untuk saputangan saya beli borong di MYDIN Jasin..owh..MYDIN baru tu.
Riben satu gulung RM 0.80. banyak boleh dapat dengan segelung nie.lagipun sikit je diperlukan.

NOMBOR 2

Air Mineral
Aku beli kat mydin.Mula-mula decide nak amek spritzer, then adik yang jual tu tegur."Kak kalu akak nak jenama Cactus ada kat belakang. Murah lg dari spritzer. Kalau akak nak saya ambil"  Amboi adik nie tau lak aku memang cari yang murah and oke la. masa adik promoter tu ambil barang, mak cakap, budak nie la yang minat kat kakak!.ha?owh..patutla baik..kau minat kat adik aku ea.Kakak tu,makan pun saya suap tau..kadang-kadang la..hehe..
Saya beli jenama cactus.murah by 50% than spritzer. So dalam RM 0.20 Je air nie.

NOMBOR 3

Coklat
Coklat nie just nak penuh kan ruang beg tu.Coklat nie RM0.20.Aku beli dalam 150 peket.eala.aku bagi kat budak-budak yang datang.

So tu la total cost tok goodie bag saya!

kakak dan cupcake nye!

Thank you for reading!












1 comments: