Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

Wednesday, 29 January 2014

Step to be Bride: HIV Test di Melaka

Assalamualaikum,

Sekarang nak kahwin banyak procedure nak kena ikut. Memang makan masa. Mohd Idris selalu cakap..leceh la, banyak kerja nie. And as usually, sy akan balas,Mohd Idris nak kahwin x? terus senyap. memang da procedure macam tu and we have no choice. semua groom to be need to experience this.
Alhamdulillah, kursus kahwin kami da pergi last  year(batch july 2013).
 lagi satu prosedure penting ialah HIV test. Mula-mula google tak banyak info mengenai HIV test di melaka.
Tapi almost cakap HIV test waktu petang je. and the important thing that sy ada google pasal ASID FOLIC
Katanya asid folic nie bagus dan kalau boleh ambil 3 month before kahwin. Biasanya ada klinik akan bagi kalau kita bt HIV tapi xsemua. Asid Flic nie sebenarnya macam vitamin untuk kaum perempuan bagi memudahkan mengandung dan memastikan kesihatan anak.InsyaAllah...

Bila baca asid folik nie terasa macam nak ambil lak. okey nampakn gatalnye. so i had found about 3 clinic contact number, and start contact them. setiap kali call saya tanya waktu untuk HIV TEST and vitamin tu.
Untuk Polyklinik Ayer Keroh, diaorg buat petang and NO for vitamin . Then try call klinik Jalan Gereja, memang klinik untuk ibu mengandung. dia kata, dia buat petang dan akan dibekalkan mengikut nasihat doktor.Macam da suka, tapi memandangkan kami nak buat ujian pada hari Jumaat, sudah tentu jalan sesak. sudah semestinya mengundang kemarahan, nak cari parking, sesak.so lupakan, bukan apa saya tidak mahu tergesa-gesa dan sedaya upaya membuat en tunang selesa dengan procedure2 ini.

En tunang buat request agar HIV test di buat di Klinik Kesihatan Cheng. Klinik nie dekat je dengan rumah sewa yang bakal kami diami. Masa en tunang cakap nak buat kat situ, rasa macam, huh..xtau la ..tapi redha. saya pun call klinik tu tanya apa yang patut, dia kata kat Klinik Kesihatan Cheng HIV test ada untuk sesi pagi dan petang, tapi oleh kerana saya call pukul 11.30pagi memang xsempat  la. So lepas solat jumaat, kami pun pergi ke klinik untuk ujian. sebelum tu da kenyang makan mee goreng mamak. Kami sampai dalam 3.00ptg. memang xramai dan pegawai yang bertugas sangat mesra melayan kami. Sebagai orang yang xde pengalaman, memang bagus la dia guide dari A-Z.

Pada masa tu hanya kami je pasangan yang datang untuk HIV test. lepas ambil nombor, kami mesti check kesihatan, berat badan, tinggi, BMI, tekanan darah. overall saya punya kesihatan OK.
but berat naik , tapi BMI masih ok. masa dia ckap berat saya, sy terus tanya pegawai tu, " eh berat saya naik ke?" selamber dia bergurau " tah le saya pun xtahu" ceh! dia bagi saya booklet yang penuh degan soalan, dia suh isi sebab nak rekod. lepas tu sy diarahkan untuk mengambil darah di bahagian kecemasan.
Darah diambil satu botol, saya tanya, kenapa amek banyak-banyak, dia kata banyak ujian nak buat. lepas buat HIV test, keputusan dalam 30 minit. selepas tu ada ujian kandungan gula dan jumpa doktor.Bagi klinik nie juga kita kne daftar pre-pregnancy. dia tanya alamat, lepas kawin nak duk mana. nanti kalu mengandung nak check kat mna. banyak la. At last dia kata g farmasi.
 Sampai kat farmasi, dia bagi.........................ASID FOLIC.
yeah.overall time taken utk HIV test about an hour. so B2b dari melaka tu, nie senarai contact number klinik yang buat ujian HIV test. Benda yang kita kena bawa ialah borang hijau dari JAIM.
Lepas tu terus demam 2 ari...nampak sangat takut darah...

Bil Nama dan Alamat klinik Tel/Faks
1 Klinik Kesihatan Tanjung Kling, 76400 Tanjung Kling, Melaka 06-3511333
2 Klinik Kesihatan Ayer Molek, 75460, Ayer Molek, Melaka 06-2681295
3 Klinik Kesihatan Bukit Rambai, 75250 Bukit Rambai 06-3512464
4 Klinik Kesihatan Sg Udang, 76300 Sungai Udang, Melaka 06-3512333
5 Klinik Kesihatan Jalan Gereja, 75000 Jalan Gereja, Melaka 06-2824452
6 Klinik Kesihatan Cheng , 75250 Cheng, Melaka 06-3123320
7 Klinik Kesihatan Klebang Besar, Jalan Klebang Besar, 75150 Melaka 06-3153897
8 Klinik Kesihatan Ujong Pasir, 75050 Ujong Pasir, Melaka 06-28673333
9 Klinik Kesihatan Ayer Keroh, Jalan Ayer Keroh Lama, 75450 Melaka. 06-2312344
10 Klinik Kesihatan Peringgit, 75400 Jalan Peringgit 06-2882343
11 Klinik Kesihatan Alor Gajah , 78000 Alor Gajah, Melaka 06-5566235
12 Klinik Kesihatan Masjid Tanah, Jalan Besar, Masjid Tanah, 78300 Alor Gajah, Melaka 06-3876333
13 Klinik Kesihatan Kuala Sg Baru, 78200 Kuala Sg Baru, Melaka 06-3876333
14 Klinik Kesihatan Simpang Empat, 78000 Alor Gajah, Melaka 06-55294947
15 Klinik Kesihatan Lubok Cina, 78100 Lubok Cina 06-6966475
16 Klinik Kesihatan Macap Baru, 78000 Alor Gajah, Melaka 06-5252333
17 Klinik Kesihatan Durian Tunggal, 76100 Durian Tunggal, Melaka 06-5531133
18 Klinik Kesihatan Padang Sebang, 78000 Alor Gajah, Melaka 06-5547932
19 JPL Alor Gajah 06-5562333
20 Klinik Kesihatan Jasin, 77000 Jasin, Melaka 06-5292333
21 JPL Jasin, 77000 Jasin, Melaka 06-5292333
22 Klinik Kesihatan Simpang Bekoh, 77100 Asahan, Melaka 06-5236033
23 Klinik Kesihatan Selandar, 76470 Selandar, Melaka 06-5251495
24 Klinik Kesihatan Sungai Rambai, 77400 Sungai Rambai, Melaka 06-2659526
25 Klinik Kesihatan Merlimau, 77300 Merlimau, Melaka 06-2631533
26 Klinik Kesihatan Umbai, Jalan Muar - Melaka, 77300 Melaka 06-2615606
 

0 comments:

Post a Comment